Diskusia okolo geneticky modifikovaných plodín

01.01.2014 11:56

Často sa ľudia pýtajú, aký majú monarchisti postoj v diskusiách o geneticky modifikovaných potravinách. Pokúsim sa odpovedať. Monarchia považuje roľníctvo za dôležitý a vážený spoločenský stav. Potravinová sebestačnosť, a to nielen na štátnej úrovni, ako sa dnes s obľubou prezentuje v médiách a politikmi, ale i na lokálnej (v rozsahu, v akom je to reálne možné) je základom suverenity štátu a slobody pre ľudí, ktorí v ňom žijú.

Roľníctvo a zdravý vidiek zachovávajú hodnoty predkov a predávajú ich dalej, novým generáciam. Vidiek učí spoločnosť úcte k rodine, k pôde, k slobode. Nemožno sa diviť, prečo bol vidiek v 20. storočí, za totalít, takým terčom útokov,  rozkulačovania, kolektivizácie, presunov obyvateľstva, a vlastne je ním aj dnes.

Totality (a dnešok k nej naozaj smeruje) neznesú slobodného človeka, totalita potrebuje čo najviac neslobodných, závislých, a kontrolovaných ľudí. Naproti tomu, monarcha, ten sa o slobodných ľudí opiera. Dnes moc v spoločnosti pramení z peňazí, korupcie a finančných skupín, a oni sa boja ľudí, lebo tí ich radi nemajú. Monarcha sa ľudu nebojí, ľud si ho váži, a miluje ho. Monarcha je spojený so svojim ľudom, chráni ho, je garantom zákona, poriadku sveta, slobody. Monarcha symbolizuje suverenitu štátu.

Samostatne hospodáriaci roľník, ktorý je nezávislý, ktorý zásobuje spoločnosť kvalitnými potravinami a váži si skromnosť, pracovitosť a nepotrebuje konzumné vymoženosti, slávu, ani luxus, to je najväčšia hrozba pre dnešných mocných.

Preto je tu možno snaha vybudovať i poľnohospodárstvo na spôsob obrovských továrni, kde by pôda a vyrobné prostriedky boli sústredené do rúk úzkeho okruhu oligarchov, a nie rozložené rovnomerne medzi čo najširšiu populáciu.

To môže byť i jeden z dôvodov podpory takýchto plodín, podľa mnohých monarchistov.

Zástancov geneticky modifikovaných plodín poškodzuje i ich podozrivá argumentácia. Tak nám napríklad tvrdia, že ľudstvu, hlavne v rozvojových krajinách,  pre nedostatok pôdy, hrozí hlad, a genetický upravené plodiny nás zachránia. Takže nakoniec z veľkých firiem ako Monsanto spravíme ešte filantropov a záchrancov sveta.  Potom nech nám vysvetlia, prečo ležía neobhospodárované také rozlohy pôdy, aké ešte v histórii neboli? Stačí sa rozhliadnuť po slovenskom vidieku, ako upadol chov hospodárskych zvierat, ako zarastajú bývalé pasienky, ako sa zaobchádza s úrodnou pôdou, a ako sa ničí poľnohospodárstvo. Pozrime sa na Ukrajinu, koľko tam je pôdy, do Ruska, Argentíny, Uruguaya. Pôdy je dosť, len mám pocit, že veľké firmy chcú zachrániť jedine vlastné zisky, chcú ich maximalizovať vďaka geneticky modifikovaným potravinám, nehľadiac na nič iné než zisky. Je vôbec tu  možná diskusia, ak druhej strane, monarchistom, ide o budúcnosť, deti a záujmy všetkých, a druhej strane o finančné zájmy? Média nie sú nezávislé, a preto ani od nich nemožno čakať, že danú diskusiu korektne otvoria.

A humanitárne motívy zástancov geneticky upravených plodín? V rozvojovom svete ľudia žijú z poľnohospodárstva, takže ako im pomôže, keď im tam dovezieme lacné potraviny, ktoré zničia ich vlastných roľníkov, ktorí nedokážu konkurovať lacným západným potravinám? Celé masy prídu o obživu a stanú sa závislými na západnej ekonomickej pomoci, ktorú ale nefinancujú finančné skupiny podnikajúce v oblasti geneticky modifikovaných potravín, ale západná stredná vrstva. Cez ňu uplatňujú svoj vplyv západné vlády, ktoré sú v područí vlastných finančných skupín a oligarchie.

Práve preto monarchisti na celom svete oživujú zápas za legislatívu, ktorá by zamedzila neobmedzenému šíreniu geneticky modifikovaných plodín. O tom sa ale v oficiálnych médiách moc nepíše. O tomto ľudovom odpore.

V Maďarsku, aj vďaka monarchistom, sa pestovanie geneticky modifikovaných organizmov (ďalej len GMO) zakázalo priamo v ústave.  Maďarské ministerstvo pre rozvoj vidieka v rámci osvety uskutočnilo množstvo podujatí, aby ľuďom vysvetlilo, prečo je lepšie, aby Maďarsko bolo  bez GMO. Maďarská vláda, i pod vplyvom monarchistov, zaviedla prísnu kontrolu osiva i potravín. Maďarské zložky s podporou monarchistov a zvolením štátu zlikvidovali polia americkej spoločnosti Monsanto, kde táto zahraničná firma pestovala GMO kukuricu.

Čo zatiaľ robia naši politici? A prečo o tomto mlčia hlavné média? Podľa prieskumov väčšina ľudí v Európe rozhodne odmieta GMO. Toto je tá vláda ľudu, o ktorej nás tak presviedčajú?

GMO je najviac tolerované v krajinách s najmocnejšou oligarchiou, s politicky najslabšou strednou triedou. A to sú USA, kde historicky vládne úzka elita, Argentína, Uruguay. Tam je moc v rukách veľkých firiem oveľa viac ako v Európe. Tu ešte stále je stredná vrstva a tradícia monarchie, a preto stredná vrstva sa ešte stále dokáže zorganizovať a brániť. Otázka je dokedy, keď vidíme, ako stredná trieda u  nás ekonomicky i politicky potláčaná, ako sa presadzujú antimonarchistické demokratické hodnoty (skrze média a tretí sektor, často financovaný z USA), ktoré zvýhodňujú oligarchiu, na úkor hodnôt monarchie a strednej triedy.